U Islamskom centru Zagreb obilježen Dan šehida

Drugi dan Ramazanskog bajrama u Islamskom centru Zagreb, već tradicionalno se obilježava Dan šehida, učenjem Jasin-i šerifa, tevhid-i šerifa i dove za šehide, muslimane, koji su od 1990. – 1995. dali svoj život za slobodnu i nezavisnu Republiku Hrvatsku, te za slobodu u kojoj svi mi živimo. Pored šehida u Hrvatskoj, njih 1178, dova je proučena i za šehide Bosne i Hercegovine i cijeloga svijeta. Učenje tevhida i dove su obavili muftija dr.sc Aziz ef. Hasanović, glavni imam MIZ Zagreb kurra hafiz mr.sc. Aziz ef. Alili i imam Zagrebačke džamije Mersad ef. Kreštić.

Po riječima muftije Hasanovića ovim činom iskazujemo najskromniju zahvalnost i poštovanje prema šehidima, koji su za našu slobodu uživanja dali ono najvažnije, a to je život.

Nakon učenja tevhida i klanjanja podne namaza prisutne džematlije, Muftija i imami su se uputili ka Spomen obilježju muslimanima šehidima u Hrvatskoj i tamo svi zajedno proučili Fatihu. Počasni vod Bošnjaka, koji isto svake godine obilježava Dan šehida u Islamskom centru Zagreb i ove godine su svojim prisustvom učenju jasin-i šerifa i tevhida iskazali poštivanje prema šehidima, položili vijence i proučili Fatihu, te se na taj način sjetili svojih suboraca.