Završeno 26. Međunarodno kur’ansko natjecanje u Zagrebu

U Islamskom centru Zagreb povodom 32. obljetnice svečanog otvorenja Zagrebačke džamije  u organizaciji Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj i Medžlisa islamske zajednice Zagreb održalo se 26. Međunarodno kuransko natjecanje u učenju Kur’ana. Naatjecanje je trajalo 3 dana od 26. – 28.9.2019, a održalo se u četiri kategorije. Prijavljenih natjecatelja je bilo 69 iz 46 zemalja svijeta: Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Slovenija, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Austrija, Mađarska, Bugarska, Grčka, Turska, Ukrajina, Čečenija, Rusija, Sirija, Iran, Irak, Tadžikistan,  Belgija, Nizozemska, Luksemburg, Njemačka, Engleska, Norveška ,Švedska, Danska, SAD, Kanada, Francuska, Italija, Egipat, Libija, Sudan, Jordan, Palestina, Bangladeš, Somalija, Kenija, Pakistan, Malezija, Katar, Kuvajt, Portugal, Sudan, Albanija i Libanon.

 

Kategorije u kojem su nastupili natjecatelji su:

  1. Tilawet, melodično učenje Kur’ana.
  2. Hifz 5 džuzeva
  3. Hifz 15 džuzeva
  4. Hifz cijelog Kur’ana

Svečano otvorenje je bilo 26.9., kojeg je moderirao mr.sc. Nermin Botonjić, predsjednik Medžlisa islamske zajednice Zagreb i tajnik Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj. Na otvorenju natjecanja prisutnima se obratio gradonačelnik grada Zagreba g. Milan Bandić, kao jedan od pokrovitelja natjecanja, s u ime domaćina prisutnima se obratio muftija dr.sc. Aziz ef. Hasanović.

27.9. natjecatelji su pristupili samom učenju Kur’ana i natjecanju u mesdžidu Zagrebačke džamije pred šestoročlanom  ocjenjivačkom komisijom, koju su činili:

-kurra hafiz mr.sc. Aziz ef. Alili, glavni imam MIZ zagreb, a ujedno i predsjednik ocjenjivačke komisije (Hrvatska).

-kurra hafiz Shaykh Malalla Al Jaber (Qatar)

-kurra hafiz dr. Osman Šahin (Turska)

-kurra hafiz Fared Oyaleez (Franscuska)

-hafiz mr.sc. Bajram Ajeti (Sjeverna Makedonija)

-hafiz dr. sc. Mensur Malkić (Bosna i Hercegovina)

Članovi organizacijskog odbora ovoga natjecanja su: h. Khaled Yassin, generalni sekretar Međunarodnog natjecanja učača Kur’ana i potpredsjenik MIZ Zagreb, kurra hafiz mr.sc. Aziz ef. Alili, predsjednik ocjenjivačke komisije natjecanja, Mersad ef. Kreštić, tajnik Međunarodnog kur’anskog natjecanja, h. Adnan Omanović i h. Alem Orlić. U organizaciju su još uljučeni i članovi MV-a MIZ Zagreb, članovi Vijeća žena MIZ Zagreb, Omladinsko vijeće MIZ Zagreb, te spremačice i portiri Islamskog centra i Islamske gimnazije na čemu im se najiskrenije zahvaljujemo.

U petak 27.9., ujutro natjecatelji su se počeli natjecati i ova prva sesija je trajala do džume namaza. Pored naših mnogobrojnih džematlija koji su došli pred džumu namaz slušati natjecatelje bilo je lijepo vidjeti i nogometaše NK Dinamo i BH reprezentativce Amera Gojaka, Emira Dilavera i Izeta Hajrovića, koji su došli malo ranije kako bi dali podršku učačima, a i sami napojili duše slušajući učenje Kur’ana. Na otvorenju natjecanja smo mogli vidjeti i interpretatorku sevdalinki h. Hanku Paldum.

Nakon džume je nastupila i druga sesija u kojoj je nastupilo još nekoliko hafiza. Poslije akšam-namaza posjetitelji, natjecatelji i gosti mogli su povodom Dana Bošnjaka u dvorani h. Salim Šabić prisustvovati i monodrami ,,Sve je do nas” u izvedbi i njenog autora, poznatog glumca Emira Hadžihafiizbegovića. Nakon jacije namaza je održana proba za veliki mevlud.

Tijekom  natjecanja naši gosti su bili smješteni u hotelima Westin Zagreb i The Loop, a članovi komisije su bili smješteni u renoviranim sobama za goste u sklopu Islamskog centra Zagreb. Ručak i večeru naši gosti su imali u restoranu Islamskog centra, a u udarnim terminima u restoranu Islamske gimnazije. Hranom su gosti bili jako zadovoljni što znači da su kuhari i drugo osoblje bili na nivou, pa im se ovim putem zahvaljujemo.

U subotu (28.9.) autobusi iz Bosne i drugih okolnih zemlja su već polahko počeli pristizati oko 8 sati. Došlo je oko 3000 zaljubljenika u Kur’an, koji su uživali slušanjem interpretacija Kur’ana od strane najboljih svjetskih hafiza. Medžlis islamske zajednice Zagreb se potrudio i svim gostima pripremio besplatne ćevape, a osvježenje ovog natjecanja, kao i gostiju koji su stigli jeste bila Ginisova džezva Zlatne džezve i djelatnici iz Vispaka Visoko, koji su je dovezli i podijelili 8000 kahva. Posjetitelji su mogli uživati degustacijom ove kahve u bašči Zagrebačke džamije.

U predvorju Islamske gimnazije i Omladinskih prostorija tijekom ovog natjecanja mogla se pogledati i izložba kaligrafije, a kaligrafi su bili dostupni da nam iskaligrafiraju ono što od njih tražimo. Svaki posjetitelj je dobio i besplatni primjerak Kur’an-i kerima. Poslije nastupa svih natjecatelja, negdje pred akšam namaz, natjecateljska komisija se povukla kako bi mogli održati posljednje konzultacije pred samo proglašenje pobjednika.

Nakon akšam namaza proučen je tradicionalni veliki mevlud na kojem su nastupili svi sudionici, a poslije toga je nastupila ceremonija proglašenja pobjednika natjecanja po kategorijama. Ovaj dio je vodio Mersad Kreštić, imam Zagrebačke džamije i tajnik međunarodnog kur’anskog natjecanja, a pobjednike je proglasio kurra hafiz mr.sc. Aziz ef. Alili, predsjednik Natjecateljske komisije.

U daljnjem tekstu vam donosimo imena pobjednika po kategorijama i imena osoba koje su dijelili nagrade i priznanja:

U kategoriji Tilaweta nagrade i priznanja pobjednicima su dodijelili kurra hafiz mr.sc. Aziz Alili i hafiz Fahrudin ef. Haseljić, imam Zagrebačke džamij,  a poredak je izgledao ovako:

1       Hadi Esfidani (Iran)                                    99,00

2       Enes Kaput (Turska)                                   93,00

3       Abdellah Achatibi ( Nizozemska)               89,08

 

U kategoriji 5 džuzeva nagrade i priznanja pobjednicima su dodijelili mr.sc. Nermin Botonjić predsjednik MIZ Zagreb i  h. Alem Orlić, član organizacijskog odbora kuranskog natjecanja, a poredak je izgledao ovako:

1       Ammar Đikić ( Hrvatska)                  97,29

2       Silvia Akhtar (Austrija)                    95,88

3       Dževad Zendeli( Hrvatska)               94,67

 

U kategoriji 15 džuzeva nagrade i priznanja pobjednicima su dodijelili članovi kuranskog Komiteta za  Europu i Ameriku. G. Ghunaim Alšahri iz Kuvajta i h. k Haled Yassin, generalni sekretar Međunarodnog natjecanja učača Kur’ana i potpredsjenik MIZ Zagreb,  a poredak je izgledao ovako:

 

1       Esad Gokce (Turska)                        96,67

2       Redouane Aboulakil ( Belgija)           96,42

3       Huzaife Al Azawi ( Irak)                  95,67

 

U kategoriji hifza cijelog Kur’ana nagrade i priznanja pobjednicima su dodijelili muftija IZ u Hrvatskoj dr.sc. Aziz ef. Hasanović, član ocjenjivačke komisije iz Katra kurra hafiz Shaykh Malalla Al Jaber  i h. k Haled Yassin, generalni sekretar Međunarodnog natjecanja učača Kur’ana i potpredsjenik MIZ Zagreb,  a poredak je izgledao ovako:

 

 

 

1       Abdulhamid Jummah Abdulhamid Saed ( Libija)  98,96

2       Mohammad Khakpour ( Iran)                               98,92

3        Abdulrahman A A A Alshuwaie ( Kuvajt)            98,67

Abdul Wafi Azzaki Bin Sinwan ( Malezija)          98,67

Pobjednici su dobili priznanja, novčane nagrade, nagrade za uspomenu na Zagreb i Zagrebačku džamiju, a pobjednik je dobio i novčanu nagradu Hafiz Fadil Fazlić, koju svake godine pripreme njegovi članovi obitelji za ukupnog pobjednika. Napominjemo da je rahm. Fadil Fazlić bio dugogodišnji predsjednik Natjecateljske komisije. Pored ove nagrade pobjednik je dobio i sliku Zagrebačke džamije, autora Eldina Omerhodžića, koji je već godinama dodjeljuje pobjedniku.

Prvi natjecatelji su nam počeli pristizati u utorak 24.9., a zadnje goste i natjecatelje smo ispratili tjedan dana kasnije 1.10.2019.

Čestitamo svim pobjednicima kur’anskog natjecanja uz želju da ostvare još bolje uspjehe, a zahvaljujemo se svima onima koji su  svojim dolaskom dali poticaj ovim uspješnim hafizima.

 

Odgovori