I OVE GODINE U ZAGREBAČKOJ DŽAMIJI DJEČJA MUKABELA

 

U Islamskom centru Zagreb i ovog Ramazana su se učile pet mukabela: sehurska – prije sabah namaza, ženska – poslije podne namaza, mukabela polaznika Škole Kur’ana – prije ikindije namaza, hafiska – poslije ikindije namaza i dječja mukabela, koja je mijenjala termine u toku dana radi nastave u školama koju su njeni učači polazili.

Prije Ramazana bilo je pitanje da li će učenici uspjeti ikako dolaziti, jer s obzirom na njihovu ne-uvježbanost učenja Kur’ana mukabela se zna oduljiti do sat i pol. Subotom i nedjeljom je znalo biti petnaestak učenika, a oni koji su nastojali svaki dan doći i učiti sa svojim efendijom bili su. Hanan Al Issa, Edin Redžepi, Hišam Al Issa, Donart Šoipi, Amar Al Issa i Leotrim Alić.

Pored ove zlatne naše dječice koristim ovu priliku i zahvaliti se njihovim vrijednim roditeljima, prije svega njihovim majkama, koje su pronalazile vremena i pored svih drugih aktivnosti pred kraj školske godine ipak stavili Kur’an na prvo mjesto. Svakako se da primijetiti napredak u učenju Kur’ana kod ovih učenika, ali i bojazan da ga neće zapostaviti preko ljetnih praznika. Molimo Allaha da našoj dječici usadi ljubav prema njegovoj riječi i da samo napreduju kroz ovozemaljski život na svim životnim poljima!

 

Odgovori