ZAVRŠENO ŽRTVOVANJE KURBANA U MEDŽLISU ISLAMSKE ZAJEDNICE ZAGREB

ZAVRŠENO ŽRTVOVANJE KURBANA U MEDŽLISU ISLAMSKE ZAJEDNICE ZAGREB

 

I ove godine je Medžlis islamske zajednice Zagreb bio organizator žrtvovanja kurbana u ime onih muslimana koji nemaju uvjete da to obavljaju kod svojih kuća i time olakšala, po tko zna koji put, ovaj ibadet prinošenja žrtve u ime Allaha dž.š. Tako je ove godine kod našeg vrijednog blagajnika uplaćeno 659 kurbana. Ovih 659 obitelji i džematlije koje su kod svojih kuća imale mogućnosti prinišenja Allahu žrtve poslušaše Allahove riječi: Mi smo ti, uistinu, mnoga dobra dali, zato se Gospodaru moli i žrtvuj kurban, onaj koji tebe mrzi sigurno će bez pomena ostati.  (Sura Kewser)

U ovom tekstu bih se želio zahvaliti našem blagajniku g. Sabitu Krasniću, koji je u ovim toplim ljetnim danima znao provoditi i po 12 sati dnevno u kancelariji kako bi bio na usluzi našim džematlija za uplatu kurbana.

Kurbani, mahom junice su kupljene u Kutini.

Samo žrtvovanje kurbana se održalo, nakon klanjanja Bajram-namaza, u Klaonici 32 d.o.o. u Velikoj Mlaki, koja posjeduje halal certifikat i koja nekada obavlja poslove za mesnicu Bajra u Bosni i Hercegovini.

Najispravnije kod žrtvovanja kurbana jeste da osoba koja žrtvuje kurban bude musliman i da prilikom žrtve izgovori Bismillahi, Allahu ekber! (U ime Boga, Bog je najveći!). U ovoj klaonici ima uposlenik musliman, koji to obavlja. Da bi sve teklo u najboljem redu zato se brine mutevelija Zagrebačke džamije g. Mehmed Cakor, koji svoja prva tri dana Bajrama provede u klaonici.

Njemu prilikom odabira kurbana na samim pašnjacima, pa i kasnije dok se kurbani ne podjele pomažu i predsjednik IOM-a MIZ Zagreb dr.sc. Gzim Redžepi, glavni imam MIZ Zagreb kurra hafiz Aziz ef. Alili,  članovi IOM-a Zagreb: H. Muhamed Imeri i h. Alem Orlić, koji vode računa da cjelokupan proces ide u najboljem redu, a i podijele baklavu i kolače svim djelatnicima klaonice.

Svake godine prilikom žrtvovanja kurbana ide i jedan od imama MIZ Zagreb i pored kurbana, neposredno prije njegovog žrtvovanja imam uči dovu da nam Allah primi naše kurbane kao zalog za zdravlje i bereket nas i naših članova obitelji. Ove godine je to učinio Mersad ef. Kreštić.

Prije žrtvovanja kurbana svaku životinju pregleda veterinar i utvrdi njeno zdravstveno stanje.

Kada se izvrši obred žrtvovanja kurbana, kurbansko meso ostane jedan dan u mesnici, a nakon toga se pripremaju paketi za džematlije, one koje su izrazile želju da podignu svoju trećinu.

Uglavnom paket kurbanskog mesa sadrži 10 kg obrađenog mesa kako džematlije ne bi morale puno raditi oko njegovog uređenja i razvrstavanja ukoliko ga žele pospremiti u duboko zamrzavanja ili pripremiti za jelo. Ostale dvije trećine mesa ostaju uskladištene u klaonici i od tu se distribuiraju prema potrebi:

-za potrebe prehrane učenika Islamske gimnazije,

-za prehranu učenika polaznika vjerske pouke – mekteba,

-za potrebe  javne kuhinje (kao jedne gpdine za vrijeme poplava u Gunji)

-dijeli se siromašnim muslimanima našeg džemata

-dijeli se siromašnima gdje se ukaže potreba

Ono što je jako lijepo i pohvalno jeste da se odmah prilikom unosa kurbanskog mesa u svoju kuću nešto pripremi za sofru kako bi ukućani probali.

Svaka kutija ima etiketu porijekla životinje, mjesto obrade, tova, rođenja, lot broj itd.

Zahvaljujem se svim džematlijama koji odabiru ovakav način žrtve kurbana, a ne neki drugi gdje ne znamo o životinji ništa, a pogotovo njeno zdravstveno stanje!

Da nam Allah ukabuli naše kurbane i učine ih našim jahalicama na Sirat ćupriji!

Odgovori