Islamski vjeronauk je dio eksperimentalnog programa Škole za život

Islamski vjeronauk je dio eksperimentalnog programa Škole za život, čiji je nositelj Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Još prije tri godine članovi Stručne radne skupine za izradu prijedloga kurikuluma nastavnog predmeta Islamskog vjeronauka su izradili prijedlog kurikuluma, da bi od ove godine počeli s izradom i metodičkih priručnika za predmet Islamski vjeronauk u sklopu projekta Škola za život. Članovi ove stručne radne skupine su: m. Emina Mešić, vjersko-prosvjetna referentica u Mešihatu IZ u Hrvatskoj, m. Lamija Alili, muallima MIZ Zagreb, m. Almedina Mujkanović, mualllima MIZ Rijeka, Alem ef. Crnkić, glavni imam MIZ Sisak, mr.sc. Mirza ef. Mešić, imam MIZ Zagreb i Mersad ef. Kreštić, imam MIZ Zagreb.

Od početka nove školske godine članovi Stručne radne skupine su se sastali već četiri puta, a na svakom sastanku su dobili konkretna zaduženja. U nastavku teksta vam donosimo fotografiju s jednog od radnih sastanaka.

Kako stoji na web stranici skolazazivot.hr ciljevi „Škole za život“ usmjereni su na:

1.Djecu i  mlade:

Osiguravanje korisnijeg i smislenijeg obrazovanja u skladu s njihovom razvojnom dobi i interesima te bliže svakidašnjem životu; pružanje obrazovanja koje će ih osposobiti za suvremeni život, svijet rada i nastavak obrazovanja.

2.Učitelje, nastavnike, stručne suradnike, ravnatelje i ostale sudionike odgojno-obrazovnog procesa

Osnaživanje uloge i jačanje profesionalnosti; veća autonomija u radu, kreativniji rad, smanjenje administrativnih obveza te vanjskih pritisaka.

3. Roditelje

Omogućavanje veće uključenosti u obrazovanje djece i život škole, uvid u očekivanja ishoda te načina objektivnijeg ocjenjivanja i vrednovanja, upućivanje smislenih i češćih povratnih informacija o postignućima njihove djece.

4. Društvo

Osiguravanje osnova za aktivno, odgovorno i konstruktivno djelovanje djece i mladih osoba u različitim zajednicama.

5. Gospodarstvo

Omogućavanje veće povezanosti s odgojno-obrazovnim sustavom.

Cilj eksperimentalnog programa je provjera primjenjivosti novih kurikuluma i oblika metoda rada te novih nastavnih sredstava s obzirom na sljedeće ciljeve:

  1. povećanje kompetencija učenika u rješavanju problema;
  2. povećanje zadovoljstva učenika u školi te motivacija njihovih učitelja i nastavnika.

Odgovori