Umjesto hutbe: Lejletu-l-berat

 

Neka je hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova, neka Mu je hvala što nam šalje Svoje znakove kako bi pouku primili i  neka je salavat i selam ne njegovog miljenika Muhammeda a.s., na njegovu časnu obitelj, sve ashabe i na sve one koji znaju da poslije teškoće dolazi olakšanje.

Svjedočim da nema drugog Boga osim Allaha i svjedočim da je Muhammed a.s. Božji sluga i poslanik, svjedočenjem u kojem je tajno usklađeno sa javnim, a srce sa jezikom.

 

Cijenjena braćo i sestre!

Uzvišeni Allah nas je odabrao da živimo u ovom vremenu, a ne u nekom drugom. On je odabrao stvaranje nas, a ne nekih drugih. Ovo vrijeme u kome živimo je veoma teško i komplicirano. Ono sa sobom nosi probleme i neizvjesnosti. Ipak, zaduženi smo biti dio svoga vremena i podneblja, te dati  svoj aktivni doprinos društvima u kojima živimo.

Svaki dan se suočavamo s brigama, teškoćama i razmišljanjem kako ćemo neke od problema riješiti i čime ispuniti svoj život, pogotovo danas kada imamo više vremena za razmišljanje o sebi i svom djelovanju, te kako provodimo svoje vrijeme.

Allah dž.š., je rekao da je u Kur’anu lijek i rahmet za vjernike, te huda, uputa kako provesti ovozemaljski život. Lijek od raznih vrsta bolesti i rahmet, milost za vjerničke duše.

Nalazimo se u drugom tjednu/hefti mjeseca Šabana. U utorak (7.4.2020.) navečer je, ako Bog da i 15 noć mjeseca Šabana, noć polovine mjeseca Ša’bana što je i tema današnje hutbe, a u nastavku vam donosim naputak kako bi je trebali provesti i koji je je njen značaj, te kako ju je opisao Muhammed a.s.

Hazreti Alija r.a. prenosi od Poslanika s.a.v.s da je rekao: ,,Kada nastupi petnaesta noć mjeseca Šabana, provedite je u ibadetu, a idući dan postite. Uistinu, Allah u njoj silazi sa zalaskom sunca na najbliže zemaljsko nebo i pita :”Traži li netko oprosta, pa da mu oprostim, traži li netko opskrbu, pa da ga opskrbim, ima li netko u belaju ili bolesti, pa da mu to otklonim, ima li netko to, ima li netko to, sve do pojave zore”. (Ibn Madže)

Poslanik s.a.v.s. također kaže: “Zaista Allah silazi središnje noći mjeseca Šabana na zemaljsko nebo i oprašta većem broju od broja dlaka u stadu Beni Kelba.

I još Poslanik s.a.v.s veli: „Allah se obznani petnaeste noći mjeseca Šabana i oprosti svemu stvorenom osim mušriku i mušahinu (osoba puna mržnje, zakleti neprijatelj), notornom alkoholičaru i tko je neposlušan roditeljima.“

U noći lejletul Berata Allah doziva svoje robove; ,,dođite Meni i tražite što želite, kapije darova i dobročinstva su otvorene.”

Hazreti Ibn ‘Abbas rekao je: ,,U noći polovine mjeseca šabana, Allah, uzvišen je On, određuje stvari za narednu godinu. Neke od živih premješta na listu mrtvih, bilježi sve one koji će Kuću hodočastiti (hadž učiniti), niti ijednog dodajući niti ijednog ispuštajući od njih.”

Dakle, u utorak navečer nastupa sredina ovoga blagoslovljenoga mjeseca, a Muhammed, alejhisselam, bi cijelu ovu noć provodio u slavljenju Allaha, Uzvišenoga.

Lijpo bo bilo da mi barem jedan dio noći provedemo u ibadetu i klanjamo barem dva rekata, te naredni dan (srijeda 8.4.2020) što odgovara 15. Ša’banu provedemo u postu.

Molim Allaha dž.š. da nam pomogne i uputi nas na Pravi put, oprosti nam grijehe, ojača nam iman i da nam da svjesnost Njegovog postojanja kako ga ne bi zaboravili da i On nas zaboravi!

AMIN!

 

Džuma-namaz iz Gazi Husrev-begove džamije uživo će prenositi BHRT, NTV Hayat i Radio BIR. Također, biće omogućen i live stream na Facebook profilu Radija BIR te našem portalu.

Hatib će biti hafiz  Mensur ef. Malkić.

Izvor hadisa: https://islamunur.wordpress.com

Odgovori