Umjesto hutbe 17.4.2020./24.8.1441.h.: ,,Radujemo li se Ramazanu?”, hutba Bilala ef. Hodžića

       Draga braćo i cijenjene sestre, draga omladino. Hvala Allahu Gospodaru svih svjetova. Neka je salavat i selam na najčasnijeg, najodabranijeg, najpotpunijeg, najmoralnijeg i najboljeg Allahova roba, Muhammeda s.a.v.s., na njegovu porodicu, na ashabe i na sve one koji ga slijede u dobru do kijametskog dana.

      Draga braćo i sestre, uskoro nam dolazi mjesec Allahove milosti, mjesec oprosta i magfireta, mjesec ibadeta, mjesec posta, i nadasve mjesec Kur’ana,.

      Da li se radujemo dolasku ovog našeg gosta, da li osjećamo ljubav i naklonost prema njemu?

       Da li ćemo ga dočekati sa nemarnošću, omalovažavanjem i rušeći njegove svetosti ili ćemo ga dočekati sa dužnim poštovanjem i veličanjem? Hoćemo li ga dočekati u ljenčarenju, igri i zabavi ili u pripravnosti, angažmanu u činjenju dobrih djela i svih vrsta pokornosti? Hoćemo li ga dočekati zlovoljni, neraspoloženi i zabrinuti ili ćemo ga dočekati veseli, radosna srca i velike nade u Allahov s.v.t. oprost i milost? Da li ćemo ga dočekati sa bogatom sofrom prepunom raznovrsnih jela i mnoštvom drugih uživanja ili sa skromnošću, umjerenošću i strahopoštovanjem prema Svevišnjem Allahu s.v.t.?

Šta mislite kada bi vas, vama od srca drag gost i prijatelj, nazvao i obavijestio da će vas ubrzo posjetiti i da će kod vas ostati nekoliko dana, što biste učinili? Kakav bi vas osjećaj bio? Nema sumnje da biste se radovali i bili sretni. Potom bi se na najbolji način pripremili da ga što bolje primite i ugostite. Ako je ovo slučaj sa vama dragim gostom, kako tek onda se trebamo radovati i pripremiti za gosta koji je drag Allahu s.v.t., Gospodaru svjetova, Allahovom Poslaniku s.a.v.s. i svim muslimanima? Kako tek treba dočekati ovog gosta koji u svojoj torbi nosi za nas mnoštvo dobra, nura i bereketa? Svaki onaj koji uistinu spozna prave osobine i vrijednosti ovog gosta, dužan je da ga na najbolji mogući način dočeka. Da za njega pripremi onakav doček kakav mu dolikuje i da se maksimalno od njega okoristi. Nasi dobri prethodnici selefus-salih bi ramazan dočekivali na takav način da su na 6 mjeseci ranije upućivali dove Uzvišenom Allahu da dočekaju ovaj veličanstveni mjesec. Kada bi se približio ovaj mjesec upućivali bi ovu dovu: ”Allahumme kad ezallena sehru ramadan ve hadar. Ve sellimhu lena ve sellimna lehu. Verzukna sijamehu ve kijamehu, verzukna fihil – dzedde vel – idztihade vel – kuvvete ven – nesat. Ve e’izna fihi minel – fiten.” – “O Allahu, približio nam se mjesec Ramazan i daj da ga dočekamo. Pokloni nam njegov post i kijam – nocni namaz. U njemu nam podari moć, ustrajnost, trud i aktivnost. Sačuvaj nas u njemu od fitneluka!” Ukoliko zaista vjerujemo u vrijednost i svetost ovog mjeseca, i da on sa sobom nosi mnoge blagodati i vrijednosti, tada ga moramo dočekati na sljedeći način:

      1. Sa ogromnom radošću i potpunim veseljem,  mnogo zahvaljivati Allahu s.v.t. koji nam je podario ovu veliku blagodat i učinio da je dočekamo.

      2. Upućujući dove Milostivome da učini kako bi njegov post istinski doživjeli, da ibadeti u njemu budu način i sredstvo da postanemo ustrajni i postojani u Allahovoj s.v.t. vjeri.

      3. Smirene duše i zadovoljni, težeći učiniti što više dobra, i da se međusobno nadmećemo u sticanju sevapa i klonjenju od pokuđenih i zabranjenih stvari i da na taj način steknemo Allahovo s.v.t. zadovoljstvo i visoke džennetske stupnjeve.

      4. Čisteći svoja srca od mržnje, zavisti i drugih bolesti shvativši veličinu svojih pogreški i nedostataka, te čineći iskrenu i potpunu tevbu – pokajanje od svih vrsta grijeha. Jer, grijesi čine da njegov počinitelj postane tvrda i surova srca, ukoliko se ne pokaje, i ono oboli. Tada se svijetlo njegova imana postepeno gasi, nestaje stida i umanjuju mu se blagodati, a povećavaju iskušenja, nesreće, poniženost i propast. Uskraćuje mu se svjetlo istinskog znanja i moć prave pokornosti, a to je sve razlog stjecanja srdžbe Allahove s.v.t., nesreće na dunjaluku i ahiretu, razlog stjecanja prokletstva, te jedan od najvećih uzroka nereda na Zemlji.

      5. Od bitnih stvari prilikom dočeka ovog mjeseca je: stjecanje znanja i razumijevanja fikhskih propisa vezanih za post, te način Poslanikove s.a.v.s. prakse za vrijeme Ramazana. Neophodno je da musliman nauči šartove posta, vadžibe, sunnete i stvari koje kvare post, što je dozvoljeno, a što zabranjeno postaču činiti, propise vezane za osobe koje su oslobođene posta, propise vezane za sadekatul – fitr i sve druge propise vezane za Ramazan. U Islamu pravilo glasi: “Prvo dobro izuči neku stvar prije nego je počneš prakticirati.” Uzvišeni Allah veli: ”Znaj da nema boga osim Allaha i traži oprost za svoje grijehe!.” (Muhammed 19). Allahov Poslanik s.a.v.s. je rekao: ”Kome Allah s.v.t. želi dobro, učini da on razumije (propise) vjere.” Muttefekun alejhi.

      6. Također je neophodno da pripremimo praktični program i raspored dnevnih aktivnosti u toku ovog mubarek mjeseca kako bismo najadekvatnije iskoristili njegovo skupocjeno vrijeme. Međutim, ukoliko sagledamo trenutno stanje islamskog svijeta, na našu veliku žalost, primijetit ćemo kako većina muslimana ne veličaju i ne provode ovaj mjesec onako kako to od nas traži Uzvišeni Allah, niti ga dočekuju u skladu sa propisima naše uzvišene vjere

 Ramazan je velika šansa koja se možda neće moći nadoknaditi. Pravi i iskreni vjernik je svjestan da je Ramazan jedinstvena sezona u kojoj se stječu veliki i mnogobrojni sevapi i da je to mjesec koji se možda vise nikada neće povratiti, prilika koja mu se možda vise nikada neće pružiti. Musliman je svjestan da smrt, kao nepobitna istina u koju svatko vjeruje, svakog momenta ga može zadesiti i na svakom mjestu. Ovo uvjerenje je čvrsto usađeno duboko u srcima posebno kod istinskih vjernika. Uzvišeni Allah kaže: ”Svako biće će smrt okusiti! I samo na Sudnjem danu dobit ćete u potpunosti plate vaše, i tko bude od vatre udaljen i u Džennet uveden – taj je postigao što je želio; a život na ovom svijetu je samo varljivo naslađivanje.” (Ali Imran 185). Uzvišeni je također rekao: ”A čovjek ne zna sta će sutra zaraditi i ne zna čovjek u kojoj će zemlji umrijeti. Allah, uistinu, sve zna i o svemu je obavješten.” (Lukman 34). Svako od nas mora biti svjestan da ga smrt može zadesiti prije nego li dočeka sljedeći Ramazan. Pa zašto onda propuštamo ovu jedinstvenu priliku koja nam se možda neće pružiti više nikada? A Allahov Poslanik s.a.v.s. je rekao: ”Tko isposti Ramazan sa čvrstim uvjerenjem (imanom) i očekujući nagradu samo od Allaha s.v.t., bit će mu oprošteni raniji grijesi.” Muttefekun alejhi.

Allahov Poslanik s.a.v.s. je rekao: “Rekao mi je Dzibril a.s.: Neka Allah s.v.t. ponizi svakog čovjeka koji doživi i provede Ramazan, a ne oproste mu se grijesi! Rekao sam: Amin!” Biljeze Ahmed, Tirmizi, Hakim, Ibn Huzejme.

      Molim Allaha da nam da jak iman, dobro zdravlje i lijepu nafaku, da nam omogući da dočekamo i da ispostimo i ovaj mjesec ramazan. Amin.

Posebno sada kada u vrijeme ove izolacije/poluizolacije većina nas  ima manje obveza nego inače, šteta bi bila da to ne iskoristimo postom, namazom i čitanjem Kur’ana, lijeka i upute za vjernika!

Također, hutbu u živo mođete i ovog petka, kao i svakog narednog na youtube kanalu Islamske zajednice u Hrvatskoj, od 13 sati… Klikom na dolje postavljeni link dolazite do kanala Islamske zajednice u Hrvatskoj!

https://www.youtube.com/user/avdoimsirovic/featured