Ramazan je za uživanje, online hutba

Neka je hvala Allahu dž.š. što nam je omogućio da dočekamo najdražeg gosta, mjesec Ramazan, neka Mu je hvala što nam je podario one stvari koje znamo da su nam dar od Njega, a neka Mu je neizmjerna hvala i za ono što smo dobili od Njega, a toga nismo svjesni, neka je salavat i selam na posljednjeg Božjeg poslanika Muhammeda a.s., njegovu časnu obitelj, njegove ashabe, kao i sve one koji ga slijede!

Svjedočimo da nema Boga osim Boga i da je Muhammed a.s. Allahov sluga i poslanik, svjedočenjem u kojem je tajno usklađeno sa javnim, a  srce sa jezikom!

Draga braćo i sestre,

Danas je prvi dan mjeseca Ramazana, a sinoć je bila prva noć ovog mubarek mjeseca, mjeseca koji sa sobom donosi mnoštva dobrog. To njegovo mnoštvo za čovjeka je neiscrpno i kada bi se zadržali samo na jednoj noći koju donosi, a koja ima vrijednost od tisuću mjeseci, odnosno 83 godine i 4 mjeseca bilo bi nam dosta u prikupljanju dobrog. No pored  tog dobrog, mjesec Ramazan nam donosi ibadet posta za kojeg Allah dž.š. u Kur’anu kaže: ,, “O vjernici, naređuje vam se post, kao što je bio naređen i onima prije vas, da bi ste bili Alahu (Bogu) pokorni. To je određeni broj dana. Onaj od vas tko bude bolestan ili na putu, naknadno će postiti one dane koje nije postio. Oni koji ne mogu podnijeti teret posta, otkupit će ga tako što će (za svaki dan koji nisu postili) nahraniti jednog siromaha. Tko od srca bude htio dobro činiti, njemu će i dobro biti. A da postite – to će za vas bolje biti, samo da znate.” (El-Bekare, 183-184.) A u hadis-i kudsi Allah kaže: ,, Svako čovjekovo djelo pripada njemu, izuzev posta! On pripada Meni i Ja posebno za njega nagrađujem” Kolika je to nagrada ne zna se, ali se zna da je posebna.

Mnoštvo je hadisa koji govore o vrijednosti mjeseca Ramazana i onoga što nam sa sobom donosi (hadise na ovu temu možete pogledati na ovoj stranici: https://www.medzlis-konjic.com/index.php/en/knjige-i-tekstovi/odabrani-tekstovi/26-ramazan-tekstovi/1016-hadisi-o-ramazanu-i-postu )

No najbitnije je da zapamtimo da je u mjesecu Ramazanu naređen post po Islamu punodobnim, razumnim i zdravim osobama, te da ga provedemo u postu. Postiti znači ništa ne jesti niti piti, niti bilo što uživati, te izbjegavati činjenja bilo kakvih loših djela od zore (sehura) do zalaska Sunca (iftara).

Ramazan je mjesec u kojem nam je objavljena Uputa (naputci sadržani u Kur’an-i kerimu) kako se kroz svoj ovozemaljski život trebamo ponašati kako bi u konačnici zaradili Džennet, a na ovom svijetu imali, za dušu lagodniji život i mirnije spavali.

Mjesec Ramazan je mjesec Allahove milosti, mjesec Allahovog oprosta i mjesec štita od džehennemske vatre onome koji ga želi takvog doživjeti, a onom koji to ne želi, tko može, a ne želi postiti njemu mjesec Ramazan biva iskušenje. Kao sve u životu što imamo, pa ako tu blagodat doživimo kao dar od našeg Stvoritelja i zahvaljujemo Mu se, onda je to Allahova milost nama. Ako nešto što posjedujemo ili nešto što nas je zadesilo  ne smatramo kao dar od Allaha i ne zahvaljujemo Mu se niti Mu se odazivamo kroz namaz, post, zekat, hadždž, sadaku itd. onda nam ti Njegovi darovi ili odredba biva iskušenje za koje ćemo biti pitani. Pa tako i ovogodišnji Ramazan, kada ne možemo ići u džamije na teravije, mukabele, zajedničke iftare nemojmo doživljavati kao nešto negativno, nego kao pozitivnu stvar, milost Božju u kojoj će svi naši ukućani imati priliku osjetiti ramazanske čari: ustajanje na sehur, praćenje online mukabela, pripreme iftara, iftarenje, klanjanje zajedničkih namaza, uzimanje badesta itd. Mjesec Ramazan je mjesec uživanja u ibadetu Gospodaru, a ne patnje. Ako netko ne može izdržati postiti i to mu narušava zdravlje, dozvoljeno je prekinuti. Allah želi da nam olakša stvari, a ne da nam ih učini teškim

S toga nemojmo dozvoliti da nam ovaj  mjesec, prepun milosti i blagodati za svakog čovjeka,  prođe, a da u njemu ne poberemo mnoštvo plodova i da poslije njega iziđemo isti ili lošiji, nego, naprotiv da iz njega iziđemo sa jačim imanom i odlučnošću za činjenja dobrih djela i življenja Islama u punini, na svakom mjestu, te da nam ne bude samo obavljanja ibadeta Njemu u životu, a druge ljude i obaveze prema njima zanemarimo.

Molimo Allaha da nam omogući blagostanja da ispostimo cijeli Ramazan ili neki što više dana u mjesecu Ramazanu, onima koji imaju validan razlog ne mogućnosti posta da što više učine drugih ibadeta u svojim domovima sa svojim najmilim i da nam Allah dž.š. podari na kraju mjeseca veliku isplatu i nagradu i mnoštva onog što  ni zaželjeti ne znamo!

Današnju hutbu iz Zagrebačke džamije  moći ćete pratiti putem youtube kanala Islamske zajednice u Hrvatskoj, inšaaallah (ispod kliknite na link), a hatib će biti naš muftija akademik Aziz ef. Hasanović!

Prijenos hutbe počinje u 13 sati i učenjem Kur’an- i kerima i prijevoda, a nakon toga u 13.15 je ezan za džumu namaz…

Lnik za praćenje hutbe: https://www.youtube.com/user/avdoimsirovic/featured