ZAVRŠNA MEKTEPSKA SVEČANOST U ISLAMSKOM CENTRU ZAGREB

U utorak navečer, 9. 6. 2020. / 17. 10. 1441. h.g. u prostorijama Zagrebačke džamije održala se završna mektepska svečanost i hatme. Na ovoj svečanosti već godinama se dodjeljuju priznanja, diplome, poklon paketi za sve polaznike vjeronaučne i mektepske nastave i nagrade za sudinike mektepskih i vjeronaučnih natjecanja, te se promoviraju hatmaši (mektepski polaznici osmih razreda, koji pripreme prigodan program povodom završetka osnovne škole). Ove godine zbog situacije virusa covid – 19 i svega što se događalo s mektepskom nastavom na daljinu, te kako su sva osnovnoškolska i srednjoškolska natjecanja odgođena tako se nisu održala ni mektepska natjecanja.

No, ono što se u rekordnom vremenu moglo organizirati jeste Završna mektepska svečanost i promoccija osmaša (hatmaša). Kako je u potresu, koji se dogodio u Zagrebu 22. 3. 2020. popucalo staklo džamijske kupole tako je i njeno renoviranje trebalo krenuti 12. 6. 2020., pa se svečanost morala održati prije tog datuma. Druga otežavajuća stvar jeste što smo tek početkom šestog mjeseca saznali da bi mogli svečanost i organizirati. Osmaši su se ovome jako obradovali, cure su odmah krenule u nabavku haljina za ovu prigodu, a muallimi s probama programa, koji će biti izveden 9. 6. 2020.

Bez obzira na situaciju koja je bila takbva kakav je bila posljednjih mjeseci ovogodišnji broj hatmaša, osnovnoškolaca je dosegao najveći broj kao i prije sedam godina. Broj osmaša – hatmaša je ove godine 59, dakle, bez odraslih polaznika. Alen ef. Kotorić je imao svojih 18 polaznika, Rahim ef. Zeća jednog polaznika, m. Edina Bešić 3 polaznika, m. Lamija Alili jednu polaznicu i Mersad ef. Kreštić 36 polaznika:

 1. HANAN HADŽIĆ (učenici Alena ef.)
 2. LANA MUJKIĆ
 3. DINO HODŽIĆ
 4. EROL MUJKIĆ
 5. TARIK ŠUKURICA
 6. ALEN MAŠINOVIĆ
 7. IMAN JAHIĆ
 8. LEJLA ABIDIN
 9. ENISA MURATOVIĆ
 10. NURA JAKUPOVIĆ
 11. DANIS ČAUŠEVIĆ
 12. LEJLA MAHMUTSPAHIĆ
 13. ANIDA ZEKIRI
 14. HADY SAADALLA
 15. OMER HUSKIĆ
 16. FUAD AHMETAŠEVIĆ
 17. ALDINA MAŠINOVIĆ
 18. ALI ASSAD
 19. MERIS HODŽIĆ (učenici Mersada)
 20. SARA KERTIĆ
 21. EMINA RAZIĆ
 22. AMAR MUJIČIĆ
 23. SORAYA MEHMEDOVIĆ
 24. DONART ŠOIPI
 25. AMINA HAIRLIĆ
 26. AIDA HAJDAREVIĆ
 27. TAMER TOMELIEH
 28. DANIS FAZLIĆ
 29. AMAL GOUDA
 30. AHMET LUTVIJI
 31. HANAN AL ISSA
 32. TIMUR TIRO
 33. SUMEJJA PLIČANIĆ
 34. ALI ALILI
 35. LANA GAZAL
 36. MERJEM PLIČANIĆ
 37. SUMEJJA REDŽIĆ
 38. BENJAMIN KATTAE
 39. MEMET ELMAZI
 40. ALEM KOPIĆ
 41. RABA BERISHAJ
 42. ELVIR HOZANOVIĆ
 43. ADEL SALIHOVIĆ
 44. AJNA KOVAČIĆ
 45. ZLATA MEHMEDOVIĆ
 46. FARUK KRKALIĆ
 47. FATIMA HUSIĆ
 48. SELMA OLOMANI
 49. ARMIN SALIHOVIĆ
 50. ALDIN SALIHOVIĆ
 51. AJLA BEĆIROVIĆ
 52. ARDIT OSMANI
 53. HARIS JUSIĆ
 54. EDNA OMEROVIĆ
 55. EDIN BEĆIRI (učenice m. Edine)
 56. ERNA BEĆIROVIĆ
 57. SHAZA BITAR
 58. BEJANA SINANI (učenica m. Lamije)
 59. JUSUF ZENDELI (Rahim ef.)

Ono što je bitno istaknuti za ovu mnogobrojnu generaciju jeste što će njih jako puno upisati Islamsku gimnaziju, te što su oni svake godine na državnim natjecanjima osvajali sva tri prva mjesta, te sve oskare znanje. Nitko iz Hrvatske nije mogao uzeti ni jedno od prva tri mjesta na državnom mektepskom natjecanju osim njih. Nekoliko učenika ove generacije je pročitalo Kur’an i više puta, a neki od njih znaju i po dva džuza napamet. Naravno, nekoliko njih je i samo onih koji poznaju arapsko pismo, ali se nadamo da će i oni kroz svoj život čitati Kur’an i biti u svojoj životnoj hatmi.

Tako je došao i utotrak 9. 6. 2020 i 20.00 sati, predakšamsko vrijeme kada su osmašik jedva čekali da krenu sa svojim programom. Na početku završne mektepske svečanosti glavni imam mr.sc. hafiz Aziz ef. Alili se obratio prisutnima, čestitao učenicima, muallimima i roditeljima, te govorio o važnosti učenja Kur’ana i njegova podučavanja. Nakon toga osmaši su izveli program gdje su učili suru Jasin napamet, izveli nekoliko ilahija (jako lijepo i dobro uvježban zbor), te proučili nekoliko kratkih sura i pročitali po izboru nekoliko hadisa Muhammed a.s. Po završetku svečanosti svaki osmaš je dobio diplomu o poznavanju arapskog pisma i polaganju hatme, te neovčanu nagradu, koju tradicionalno dodjeljuje Medžlis islamske zajednice Zagreb svojim osmašima – hatmašima. Nakon ove dodjele diploma i nagrada klanjan je akšam namaz, te su se onda osmaši fotografirali i zajedno večerali sa svojim muallimima i rodbinom u restoranu IC Zagreb. Cijeli program je snimljan i u zivo na youtub kanalu Islamske zajednice: https://youtu.be/MglMzWpav0Q