Povodom Dana džamija u Islamskom centru Zagreb otvorena izložba likovnih radova polaznika mektepske nastave

Muallimsko vijeće MIZ Zagreb i polaznici mektepske nastave u Islamskom centru Zagreb upriličili su džematlijama i posjetiteljima Islamskog centra Zagreb zadnjih dana mjeseca Ramazana osvježenje za oči. Naime, povodom Dana džamija 7. 5., odnosno 29. obljetnice nakon rušenja Ferthadije džamije u Banja Luci učenici zagrebačkog mekteba su u holu Islamskog centra izložili svoje likovne radove na temu: Islamski centri i mesdžidi u Republici Hrvatskoj.

Izloženo je ukupno 40 radova, a autori su polaznici mekteba uzrasta od 7 godina do onih koji imaju 15. Učenici su slikali, crtali uglavnom Zagrebačku džamiju, a bilo je i onih koji su crtali i džamiju u Gunji, budući Islamski centar u Osijeku, džamiju u Bogovolji, Islamski centar Rijeka, Sisak i Umag, te je bilo i onih koji su to prikazali geografski s prikazom svih Islamskih centara, džamija i mesdžida u Hrvatskoj, kao i Ferhadiju u Banja Luci, porušenu, a i novo sagrađenu.

Cilj ovog projekta je bio educirati učenike o Danu džamija, zbog čega je značajan i koji je razlog njegova postojanja, kao i edukaciju cijelog zagrebačkog džemata. Najbolji komentar za izložbu je jednog hadžije/džematlije u Zagrebu koji je rekao da ga ova izložba podsjeća na stihove ilahije:

Kada te u kasne sate,
uzdasima takne stih,
šehidi su vječno živi,
prisjeti se tada njih.
U bašluku svakome se,
istina o nama krije,
Aladžu i Ferhadiju
porušio vjetar nije.

Sjećanja, njihova su djela vrijedna
istina, istina je samo jedna
mi smo tu, više nemamo dilema
Allah je,  jedan Njemu ravnog nema.

Još je i dodao kako I tako, danas mi smo tu: ima nas, hvala Allahu, ima nas koji vjerujemo u Allaha, a ima i džamija. Ima i Aladža, a ima i Ferhadija, a ima i džamija u Sisku…

Neke od radova možete pogledati u našoj galeriji: