O mjesecu Šabanu

Mjesec ša’ban, mjesec svakog dobra i oprosta, u hidžretskom kalendaru prethodi mjesecu ramazanu, a u njemu se vjernici duhovno, fizički, materijalno i organizacijski pripremaju za dolazak najdražeg gosta, mjeseca ramazana.

Mubarek mjeseci u koje se ubraja i mjesec ša’ban, pružaju čovjeku jedinstven duhovni oporavak, omogućuju da čovjek bolje vidi milost Božiju, da osjeti miris ljudske nade, nude mu Božiju Riječ da ga oslobodi straha od samoće, i da ga uvede u svijest istinske vjere i nade. Božiji poslanik Muhammed, a.s., je veliku vrijednost pridavao mjesecima redžebu i ša’banu, govoreći da je to vrijeme pripreme srca, duše i razuma da se okoriste od velikog rahmeta i bereketa mjeseca ramazana, a jednom prilikom je rekao:”Mjesec redžeb je Allahov mjesec, ša’ban je moj mjesec, a ramazan je mjesec moga ummeta.”

Post u ovim odabranim mjesecima nudi čovjeku da u duši snažnije, a u tijelu jasnije spozna razliku između prolaznog užitka i vječnog uzdignuća. Pored posta mjeseca ramazana, naš Poslanik, a.s., je najviše postio u mjesecu ša’banu, u mjesecu posebne Allahove milosti, ljubavi i oprosta, što nam svjedoči i hadis kojeg prenosi Usame bin Zejd, r.a., u kojem se kaže:”O Allahov Poslaniče, ne vidim da u nekome drugom mjesecu postiš koliko postiš u mjesecu ša’banu. Zašto je to tako?” Odgovorio je:”Ovaj mjesec između redžeba i ramazana je tako vrijedan mjesec, a ljudi su tako nemarni prema njemu! U ovom mjesecu djela se podižu Gospodaru svjetova i ja želim da se moja djela podižu dok postim.” Enes, r.a., prenosi da je Božiji poslanik, a.s., upitan:”O Allahov Poslaniče, nakon ramazanskog posta, koji je post najvrijedniji?”. Odgovorio je:”Post u mjesecu ša’banu zato što nagovještava dolazak ramazana.” A kada ga upitaše:”Koja je sadaka vrijednija?” Ovako je odgovorio:”Sadaka u mjesecu ramazanu!”

Abdulkadir Gejlani, poznati sufijski učenjak, kaže:”Redžeb je mjesec napuštanja nefsanskih prohtjeva. Ša’ban je mjesec djela i požrtvovanosti. Ramazan je mjesec odanosti i radosti. Redžeb je tevba, ša’ban muhabet, a ramazan vrijeme bliskosti sa Allahom, dž.š. Redžeb je hurmet, ša’ban hizmet, a ramazan nimet. U mjesecu redžebu uvećavaju se dobra. U ša’banu se podiže zlo, a u ramazanu postižu najveće počasti.” Mjesec ša’ban se još naziva i veličanstveni mjesec, jer se u njemu nalazi mubarek noć, Lejletu-l-berat, noć oprosta, kada meleki uzimaju posebna zaduženja, a vjernici se ibadetom nastoje približiti Božijoj milosti, i u toj noći vjerničke dove bivaju uslišane. U ovoj noći Allahova milost obuhvata sve, i u njoj se određuju događaji koji će se dogoditi tokom godine, a naš Poslanik nam poručuje:”Kada nastupi petnaesta noć mjeseca ša’bana u njoj klanjajte namaz, a u danu postite. Zaista se Uzvišeni Allah, zajedno sa zalaskom sunca, pojavljuje na dunjalučkom nebu sa svojim nurom rahmeta i ovako se obraća svojim robovima:”Ima li ikoga da od mene traži oprosta da mu oprostim grijehe? Ima li ikoga da od mene traži opskrbu, pa da ga opskrbim? Ima li ikoga ko je unesrećen, da me zamoli pa da mu dam zdravlje?” Ovaj Božiji govor traje sve dok zora ne zarudi.

U ovim odabranim mjesecima, u vremenu posebnog Božijeg rahmeta, ne smijemo dopustiti da nam vrijeme prolazi u zabrinutosti i beznađu, nego trebamo ustrajati u činjenju dobrih djela, činjenju ibadeta, i zahvaljivati se time na blagodatima kojima nas Dragi Allah obasipa i ne gubiti nadu u njegovu milost. Prenosi se od hazreti Aiše, r.a.:”Časni Poslanik, a.s., ni u jednom trenutku nije postio više, nego što je postio u mjesecu ša’banu. Mjesec ša’ban bi u potpunosti provodio u postu govoreći:”Činite dobra djela koliko god imate snage…” Vjernici svojim ibadetima, postom, zikrom, istigfarom, učenjem Kur’ana, dovama, i činjenjem ostalih dobrih dijela, svjedoče da je spas čovječanstva u snazi njegova morala. Kada vjernik krene jednim korakom prema zadovoljstvu Gospodara svoga, plemenitost i milost Uzvišenog Allaha obaspe njegovu dušu, i ulije smiraj u njegovo srce. Zato se potrudimo da nam ovi mubarek dani proteknu u ibadetu, kako je to bilo u praksi našeg Poslanika i naše uleme, kako bismo stekli Allahovu ljubav i zadovoljstvo, i kako bismo na najljepši način dočekali naš mubarek mjesec ramazan.

Izudina Karišik

preuzeto www.islamska-zajednica.si