Prošli vikend (17. – 19. 5.2024.) Islamski centar Zagreb bogat sadržajima

Islamski centra Zagreb je ukrašen raznim sadržajima tijekom cijele godine. Bila to neka događanja koje organizira Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj bilo da organizira Medžlis Islamske zajednice Zagreb ili neka druga ustanova IZ u Hrvatskoj ili to bila  samo neka posjeta nekih škola ili turističkih grupa. Uglavnom je rijetkost da ćete naići hodnicima Zagrebačke džamije u kojima će potpuno vladati tišina. Uvijek su tu neka događanja i uvijek se tu netko nalazi u razgledanju džamije, makar to bio odlazak  do restorana na ispijanje kahve ili odlaska na ručak i sl.

Tako se i ovog petka, kao i svakog drugoga radi džume namaza džamija počela popunjavati od ranih jutarnjih sati vjernicima koji su se došli odazvati na poziv molitve petkom. Ono što je bilo neobično za ovaj petak jeste da su se kroz hodnike džamije počeli redati i stolovi, a naše vrijedne džematlijke, omladinke, polaznice Islamske gimnazije su počele na te stolove redati i kolače, pite i slično. Hodnici su mirisali ovim delicijama, a sve to su pripremili radi bazara koji se treba održati prije, za vrijeme džume namaza, a i nakon džume radi prikupljanja sredstava za izgradnju Islamskog centra u Osijeku. Vjernici su se odazvali ovoj hvale vrijednoj akciji naše Islamske gimnazije i Vijeća žena MIZ Zagreb i prikupljena su značajna sredstva.

Navečer, u sklopu ”Omladinskog druženja petkom uz hadis” ovaj petak predavanje je održao polaznik Islamske gimnazije Emir Junuzović. Njegovo predavanje je bilo na temu ,,Iskoristi svoj glas”. Predavanje je bilo o izborima za Europski parlament, koji su pred nama. Emir se dotaknuo mnogo zanimljivih stvari, poput toga koliko poznajemo Europsku uniju, koje su faze proširenja EU, EU u svakodnevnom životu, koje su to sve institucije Europske unije, što je Europski parlament i koje su njegove ovlasti. Na kraju je govorio kako funkcioniraju izbori za Europski parlament, kada se održavaju i zbog čega je bitno izići na ove izbore i iskoristiti svoj glas. Omladina ga je s oduševljenjem poslušala, a na kraju su slijedila mnoga zanimljiva pitanja.

U subotu pored uobičajene mektepske nastave imali smo posjetu džematlija iz MIZ Sanski Most i džemata Husimovci i njihovog imama Muvedeta ef. Vukovića. Primili su ih Mersad ef. Kreštić, Mevludi ef. Arslani i proveli ih kroz Islamski centar, te ih upoznali sa aktivnostima MIZ Zagreb i Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića. Nakon toga, a u pratnji naše vrijedne učenice Amne Hekić, čija je majka rodom iz Husimovaca su otišli u obilazak grada Zagreba. Po riječima imama Muvedeta džematlije su prezadovoljne i bilo im je prelijepo.

Navečer u omladinskim prostorijama Islamskog centra u Zagrebu  imali smo čast ugostiti i poslušati predavanje Hamze Ridžala, putopisca i književnika. Kako piše omladina: ,,Zapravo, može se reći da je to bilo i više od predavanja… Hamza je proputovao “putevima svile”, putevima koji su izgradili današnji svijet, putevima kojima je krenuo razvoj civilizacija. Upoznao je i Bošnjake koji čuvaju i gaje dan danas bosanski jezik iako se radi o generacijama i generacijama unatrag kad su se odselili iz Bosne. Neki od njih nisu nikad bili u Bosni, ali smatraju ju uvijek svojim domom i da samo tamo pripadaju… Fascinantno je poslušati ljude “tamo negdje u svijetu” koji tako veliko srce imaju i čeznu za ovim krajevima. Uz fotografije i snimke zajedno s njim smo tu večer putovali istim putevima, putevima svile i hvala mu na tome. Iako je već veliki dio prošao, njegove ambicije ga guraju dalje. Napisao je 1 putopis, dok je pisanje drugog u tijeku, a za cilj ima da napiše 7 putopisa i puteva svile obiđe i istraži. Kako i sam kaže to je višedesetljetni projekt i ako Bog da zdravlja i života namjerava ga ispuniti i mi mu želimo upravo to!”

Druženje sa Hamzom, omladinom i onima koji se tako osjećaju je trajalo do kasno u noć uz muhabet, kahvu i učenje ilahija, te pjevanja sevdalinki u različitim mekamima izvedbi.

Već sutradan, u nedjelju, 19.5. u prostorijama amfiteatra imali smo i promociju slikovnice ,,Baula moga djetinjstva 2”, autorice Azre Mehić. Ova slikovnica je namijenjena najmlađima, pa su promociji prisustvovali najmanji polaznici mektepske nastave, koji su amfiteatar ispunili do posljednjeg mjesta. Tijekom promocije, osim same autorice djeci se obratila i Hana Ćerimagić  Sarić, ilustratorica, a s nekoliko pjesama publici se predstavio i bosanskohercegovački književnik Muhidin Šarić. Nakon toga kratku predstavu su izveli i polaznici Bosanskog jezika i kulture iz Zagreba sa svojom nastavnicom Almom Halilović. Druženje je kasnije nastavljeno u omladinskim prostorijama.

U ulozi domaćina svim ovim aktivnostima koordinirao je Mersad ef. Kreštić, zamjenik glavnog imama MIZ Zagreb.