KURBAN BAJRAM JE 11.8.2019.

Reci: “Klanjanje moje, i obredi moji, i život moj, i smrt moja, doista, posvećeni su Allahu, Gospodaru svjetova”

قُلْ إِنَّ صَلَاتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ

Kurban ili hadždži bajram je u nedjelju 11.8.2019. Ima četiri dana. Dan prije 10.8. je Dan Arefata (Arefe gunu) i taj dan je lijepo i postiti, te moliti Allaha za oprost grijeha, jer taj dan hadžije borave na Arefatu i  mole Allaha za oprost. Na taj dan od sabah namaza poslije klanjanja namaskog farza uče se i tekbir-i tešrik, pa sve do četvrtog dana Kurban bajrama do ikindije namaza (ukupno nakon 23 dnevna namaza).

Tekst tekbir i tešrika:

ALLAHU EKBER, ALLAHU EKBER. LA ILAHE ILLALLAHU VALLAHU EKBER. ALLAHU EKBER VE LILLAHIL-HAMD.

Svaki iskreni musliman pridaje svome Gospodaru žrtvu-kurban (žrtvujući ovcu ili kozu ili devu ili govedo) iz zahvalnosti prema Allahu dž.š. i ljubavi prema Njemu izgovarajući gore navedeni ajet: Reci: “Klanjanje moje, i obredi moji, i život moj, i smrt moja, doista, posvećeni su Allahu, Gospodaru svjetova.”

Zabilježeno je u tradiciji muslimana lijepo postupanje prema svojim kurbanima; biranje najljepših i zbližavanje s njima, gajenje ljubavi prema njima, nametanje dječje ljubavi prema njima, jer institucija kurbana ima odgojni karakter, a to je da nauči dijete/čovjeka da valja ono što volimo napustiti i iz ljubavi prema Allahu žrtvovati ono što volimo, jer ljubav prema Allahu treba biti najveća i najjača, a ono što žrtvujemo u ime Njega naći ćemo kod Njega u vječnosti, pa tako i naše kurbane naći ćemo na Sirat ćupriji, koji će nas prenositi preko nje, a zbog toga i biramo veće, jače kurbane kako bi nas i članove naše obitelji lakše prenijeli na Dan kada nam bude najpotrebnije.

Cijena kurbana za 2019 godinu je 1.600,00 kuna.
Oni koje žele uplatiti kurban preko MIZ Zagreb mogu to obaviti na račun MIZ Zagreb kod Privredne banke Zagreb: HR7023400091100197122 sa pozivom na broj 3043

 

Detaljnije o kurbanu možete pročitati na dolje navedenom linku.

tekst o kurbanu 2019

 

Odgovori