ZAVRŠNA MEKTEPSKA SVEČANOST U ISLAMSKOM CENTRU ZAGREB

U utorak navečer, 9. 6. 2020. / 17. 10. 1441. h.g. u prostorijama Zagrebačke džamije održala se završna mektepska svečanost i hatme. Na ovoj svečanosti već godinama se dodjeljuju priznanja, diplome, poklon paketi za sve polaznike vjeronaučne i mektepske nastave i nagrade za sudinike mektepskih i vjeronaučnih natjecanja, te se promoviraju hatmaši (mektepski polaznici osmih razreda, koji pripreme prigodan program povodom završetka osnovne škole). Ove godine zbog situacije virusa covid – 19 i svega što se događalo s mektepskom nastavom na daljinu, te kako su sva osnovnoškolska i srednjoškolska natjecanja odgođena tako se nisu održala ni mektepska natjecanja.

No, ono što se u rekordnom vremenu moglo organizirati jeste Završna mektepska svečanost i promoccija osmaša (hatmaša). Kako je u potresu, koji se dogodio u Zagrebu 22. 3. 2020. popucalo staklo džamijske kupole tako je i njeno renoviranje trebalo krenuti 12. 6. 2020., pa se svečanost morala održati prije tog datuma. Druga otežavajuća stvar jeste što smo tek početkom šestog mjeseca saznali da bi mogli svečanost i organizirati. Osmaši su se ovome jako obradovali, cure su odmah krenule u nabavku haljina za ovu prigodu, a muallimi s probama programa, koji će biti izveden 9. 6. 2020.

Bez obzira na situaciju koja je bila takbva kakav je bila posljednjih mjeseci ovogodišnji broj hatmaša, osnovnoškolaca je dosegao najveći broj kao i prije sedam godina. Broj osmaša – hatmaša je ove godine 59, dakle, bez odraslih polaznika. Alen ef. Kotorić je imao svojih 18 polaznika, Rahim ef. Zeća jednog polaznika, m. Edina Bešić 3 polaznika, m. Lamija Alili jednu polaznicu i Mersad ef. Kreštić 36 polaznika:

  1. HANAN HADŽIĆ (učenici Alena ef.)
  2. LANA MUJKIĆ
  3. DINO HODŽIĆ
  4. EROL MUJKIĆ
  5. TARIK ŠUKURICA
  6. ALEN MAŠINOVIĆ
  7. IMAN JAHIĆ
  8. LEJLA ABIDIN
  9. ENISA MURATOVIĆ
  10. NURA JAKUPOVIĆ
  11. DANIS ČAUŠEVIĆ
  12. LEJLA MAHMUTSPAHIĆ
  13. ANIDA ZEKIRI
  14. HADY SAADALLA
  15. OMER HUSKIĆ
  16. FUAD AHMETAŠEVIĆ
  17. ALDINA MAŠINOVIĆ
  18. ALI ASSAD
  19. MERIS HODŽIĆ (učenici Mersada)
  20. SARA KERTIĆ
  21. EMINA RAZIĆ
  22. AMAR MUJIČIĆ
  23. SORAYA MEHMEDOVIĆ
  24. DONART ŠOIPI
  25. AMINA HAIRLIĆ
  26. AIDA HAJDAREVIĆ
  27. TAMER TOMELIEH
  28. DANIS FAZLIĆ
  29. AMAL GOUDA
  30. AHMET LUTVIJI
  31. HANAN AL ISSA
  32. TIMUR TIRO
  33. SUMEJJA PLIČANIĆ
  34. ALI ALILI
  35. LANA GAZAL
  36. MERJEM PLIČANIĆ
  37. SUMEJJA REDŽIĆ
  38. BENJAMIN KATTAE
  39. MEMET ELMAZI
  40. ALEM KOPIĆ
  41. RABA BERISHAJ
  42. ELVIR HOZANOVIĆ
  43. ADEL SALIHOVIĆ
  44. AJNA KOVAČIĆ
  45. ZLATA MEHMEDOVIĆ
  46. FARUK KRKALIĆ
  47. FATIMA HUSIĆ
  48. SELMA OLOMANI
  49. ARMIN SALIHOVIĆ
  50. ALDIN SALIHOVIĆ
  51. AJLA BEĆIROVIĆ
  52. ARDIT OSMANI
  53. HARIS JUSIĆ
  54. EDNA OMEROVIĆ
  55. EDIN BEĆIRI (učenice m. Edine)
  56. ERNA BEĆIROVIĆ
  57. SHAZA BITAR
  58. BEJANA SINANI (učenica m. Lamije)
  59. JUSUF ZENDELI (Rahim ef.)

Ono što je bitno istaknuti za ovu mnogobrojnu generaciju jeste što će njih jako puno upisati Islamsku gimnaziju, te što su oni svake godine na državnim natjecanjima osvajali sva tri prva mjesta, te sve oskare znanje. Nitko iz Hrvatske nije mogao uzeti ni jedno od prva tri mjesta na državnom mektepskom natjecanju osim njih. Nekoliko učenika ove generacije je pročitalo Kur’an i više puta, a neki od njih znaju i po dva džuza napamet. Naravno, nekoliko njih je i samo onih koji poznaju arapsko pismo, ali se nadamo da će i oni kroz svoj život čitati Kur’an i biti u svojoj životnoj hatmi.

Tako je došao i utotrak 9. 6. 2020 i 20.00 sati, predakšamsko vrijeme kada su osmašik jedva čekali da krenu sa svojim programom. Na početku završne mektepske svečanosti glavni imam mr.sc. hafiz Aziz ef. Alili se obratio prisutnima, čestitao učenicima, muallimima i roditeljima, te govorio o važnosti učenja Kur’ana i njegova podučavanja. Nakon toga osmaši su izveli program gdje su učili suru Jasin napamet, izveli nekoliko ilahija (jako lijepo i dobro uvježban zbor), te proučili nekoliko kratkih sura i pročitali po izboru nekoliko hadisa Muhammed a.s. Po završetku svečanosti svaki osmaš je dobio diplomu o poznavanju arapskog pisma i polaganju hatme, te neovčanu nagradu, koju tradicionalno dodjeljuje Medžlis islamske zajednice Zagreb svojim osmašima – hatmašima. Nakon ove dodjele diploma i nagrada klanjan je akšam namaz, te su se onda osmaši fotografirali i zajedno večerali sa svojim muallimima i rodbinom u restoranu IC Zagreb. Cijeli program je snimljan i u zivo na youtub kanalu Islamske zajednice: https://youtu.be/MglMzWpav0Q