ZAVRŠNA MEKTEPSKA SVEČANOST U ISLAMSKOM CENTRU ZAGREB

Muslimani Zagreba oduvijek su poklanjali pažnju polaznicima mektepske i vjeronaučne nastave. Koliko su mektebi, onakvi kakvi su bili, uvažavani, može se najbolje ocijeniti po brojnim običajima, vezanim za pripreme i polazak djece u mekteb, njihovom dragovoljnom i redovnom pohađanju mekteba i, najzad, brojnim običajima za hatme i završetak pohađanja mekteba. Uz izvjesne razlike u odnosu na obilježavanje hatmi ranije, danas se na svečan način obilježavaju hatme i završetak vjerske pouke. Običaj je da se te svečanosti pripremaju uz vrlo bogate programe, koje najčešće, izvode sami polaznici vjerske pouke, uz pomoć svojih vjeroučitelja, imama.

Ovogodišnja završna mektebska svečanost i hatme u Zagrebačkoj džamiji se održala 12. 6. 2022. u prepunoj džamiji polaznika mektepske nastave i njihovih roditelja. Ovogodišnji naraštaj hatmaša, njih 48 omladinaca, najljepši su nam postramazanski poklon. Još pri upisu u mekteb, prije osam godina, znalo se da je riječ o lijepom naraštaju vjeroučenika. I hvala dragom Bogu, ove godine, uspješno okončaše svoje osnovnoškolsko obrazovanje i osposobiše se za samostalno učenje Kur’ana. Ponosni su bili roditelji na svoju djecu, muallime i muallimi na svoje đake te još ponosnija djeca na svoju vjeru. Gledajući njihova ozarena lica i radost, rijetko tko se nije prisjetio svojih hatmi i završnih mektepskih svečanosti. Promatrajući punu džamiju, osluškujući dječje glasove poput zujanja pčela, gledajući dotjerane i svečano odjevene hatmaše koji sa blagim strahom ali i neskrivenim nestrpljenjem čekaju svoj red da prouče pokoji redak iz Kur’ana – samo smo mogli poželjeti da svake godine, u isto vrijeme, ponovno gledamo isti ovakav ružičnjak posred naše džamije.

Kako je oduvijek postojao običaj darivanja polaznika vjeronauka, naš je Medžlis, na čelu kojeg je predsjednik mr.sc. Nermin ef. Botonjić dodijelio uvjerenja i nagrade hatmašima, pobjednicima natjecanja, paketiće svim polaznicima vjeronauka, i školskog, a i mektepskog (1180 polaznika) te tradicionalne ćevape koji su pripremljeni u bašči Zagrebačke džamije za sve džematlije i tako pokazao da je ovom Medžlisu vjeronauk najvažniji segment djelovanja, a da je ulaganje u njega i vjeroučenike invensticija koja će zasigurno davati plodove do Sudnjega dana.

Ovom prilikom upućujemo iskrene čestitke za 23 hatmaša koji su znanje stjecali kod muallime Atije Miftari, 16 hatmaša muallima Harisa ef. Opardije, 4 hatmaša

muallima Rahima ef. Zeće, 2 hatmaša muallime Edine Bešić, 2 hatmaša muallime Lamije Alili, jednog muallime Melise Arslani i jednog hafiza Aziza Alilija.

A evo i popisa ovogodišnjih hatmaša:

Polaznici muallime Atije Miftari:

Alem Međedović

Ella Medić

Edin Vuçitërna

Tara Jašarević

Iman Fazlić

Ema Razić

Hamza Moćić

Asiya Skadrak

Ema Kadić

Farah Osmanbegović

Amna Čamdžić

Ena Čamdžić

Beis Bajrami

Vjolca Shabani

Onida Ajruli

Nejla Topčagić

Alma Avdagić

Emana Merseli

Artin Merseli

Medina Senija Rizvić

Ajdin Ćatić

Ilvana Mehmedović

Polaznici Harisa ef. Opardije:

Esma Ahmetašević

Amber Merdžanović

Nejla Bajrami

Farah Skender

Dina Ramadanović

Hana Tašaković

Sanela Šušić

Timur Krkalić

Din Iriškić

Fatim Hodžić

Idriz Gaši

Armin Čorić

Ensar Modronja

Hana Osmanagić

Polaznici Rahima ef. Zeće:

Andi Samahodaj

Aldin Jahić

Hana Arnautović

Lamija Budimović

Polaznici m. Edine Bešić:

Selma Hasanović

Sara Salihović

Polaznici m. Lamije Alili:

Dino Zulfikari

Islam Sinani

Polaznik m. Melise Arslani:

Emir Junuzović

Polaznik kurra hafiza Aziza Alilija:

Abas Nazarov.

DODIJELJENE DIPLOME I NAGRADE NAJUSPJEŠNIJE PLASIRANIM NA DRŽAVNOM NATJECANJU IZ ISLAMSKOG VJERONAUKA

Natjecanje Islamskog vjeronauka je već nekoliko godina u katalogu natjecanja Ministrastva znanosti i obrazovanja, pa s etako svake školske godine Natjecanje Islamskog vjeronauka održava na tri nivoa: školsko, županijsko i državno.

Donosimo vam imena najbolje tri plasirana na državnom Natjecanju Islamskog vjeronauka, a redoslijed najboljih iz Medžlisa Islamske zajednice Zagreb za ovu školsku godinu (2020. / 2021.) je izgledao ovako:

5. RAZRED:

1.Lejla Redžić (9. na državnom)

2.Amar Imširović (10. na državnom)

3.Davud Švraka (11. na državnom)

6. RAZRED:

1. Džejda Kreštić (4. na državnom)

2.Rania Demirović (5. na državnom)

3.Amar Lotinac (6. na državnom)

7. RAZRED:

1. Nudžejma Kreštić (4. na državnom)

2. Dino Hadžić (7. na državnom)

3. Amina Avdagić (9. na državnom)

8. RAZRED:

1. Emir Junuzović (1. na državnom)

2. Hisham Al Issa (6. na državnom)

3. Tara Jašarević (8. na državnom)

NAŠEM UČENIKU EMIRU JUNUZOVIĆU I NJEGOVOJ MENTORICI M. MELISI ARSLANI DODIJELJENO PRIZNANJAE OSKAR ZNANJA

Za učenika Emira Junuzovića u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja iz OŠ Lučko je 13. 6. u prostorijama XV. gimnazije dodijeljen Oskar znanja zbog osvojenog prvog mjesta na državnom Natjecanju iz Islamskog vjeronauka. Isto tako njegova mentorica mualllima Melisa Arslani je dobitnica ovog Oskara, pa im čestitamo u želji da samo tako nastave.

MR.SC. KURRA HAFIZU AZIZU ALILIJU DODIJELJENO I PRIZNANJE HIFZI EF. ALAGIĆ

Nakon programa kojeg su izveli ovogodišnji hatmaši muftija akademik Aziz ef. Hasanović se obratio prisutnima, zahvalio im se na podršci koji oni pružaju polaznicima mektepske i vjeronaučne nastave kroz uplatu zekata, sadekatul fitra, članarine i drugih vrsta davanja i žrtve, čestitao ovogodišnjim hatmašima, njihovim vjeroučiteljima, te istekao osmašima i njihovim roditeljima važnost upisa u Islamsku gimnaziju. Pohvalio je rezultate rada Muallimskog vijeća MIZ Zagreb na čelu sa glavnim imamom kurra hfizom Azizem Alilijem i iskoristio ovu priliku da mu uruči priznanje za najboljeg mualllima u protekloj godini, koje nosi naziv ,,Hifzi ef. Alagić”. U obrazloženju ove dodjele priznanja Muftija je još istaknuo da je rad glavnog imama Medžlisa Zagreb kr. hfz. mr. sc. Aziz ef. Alilija koji je na polju podučavanja Kur’anu postigao izniman uspjeh u protekloj godini budući da je u svojstvu muhaffiza izveo dvojicu hafiza: Dževata Zendelija i Ahmeda Alilija te je temeljem ovog postignuća predložen za nagradu imam/muallim godine.

Nakon dove koju je proučio Mevludi ef. Arslani završen je program, te su djeca otišla po slatki paketić kod svojih mualllima i nakon toga s roditeljima do bašpče džamijske na ćevape.

Molimo Allaha dž.š., da sve naše muallime i džematlije nagradi iz svojeg obilja te da naši hatmaši i njihovi roditelji nikad ne prekinu vezu sa Kur’ani-Kerimom.